Sunday, February 3, 2013

Warhammer 40 000


1. Какво е Warhammer 40K?

Warhammer 40K е военна игра, която се играе на голяма маса най-често от двама противници. Играта е свързана с хвърляне на шепи зарове, преценени рискове и местене на не малък брой моделчета по масата. Късмет винаги има, но обикновено по-добрият генерал печели играта.
Стремежът е да се постига някакъв тип реализъм, за което спомагат неща от сорта на това, че се играе на триизмерна повърхност (с което искам да кажа, че теренът е от голямо значение и има разлика в това колко е висок и какво точно има на него), както и че за да видиш дали дадено моделче може да види нещо трябва да погледнеш от неговите "очи".
Правилата са прости, но не са чак толкова малко колкото на стандартна бордова игра. Има нужда да се отдели време за да се прочетат. Много от нещата са доста интуитивни, а други е добре да запомниш и макар да се струват трудни, след няколко използвания в играта ще ги запаметиш без да искаш.
Всяка фракция има и своя книга, която описва допълнителните правила за всяко от моделчетата и. Това са статистиките на моделите и специалните им умения.

1.1. Какво ти е нужно?

За игра на Warhammer 40K са нужни:
- две армии
- маса с големина 6 фута на 4 фута, което е около 183см на 122см (може и на други големини, но това е стандартът)
- рулетка с инчове
- терен за масата - руини, бункери, хълмове, дървета и тн.
- шест стенни зарове и три темплейтa, които описват експлозии и огнехвъргачки
- книга с правилата

1.2. Светът

Сетингът описва тъмното бъдеще на нашата галактика през 41вото хилядолетие. Мрачно време на страдание и постоянна война. Империята на хората владее галактиката, но от всички страни e нападната от извънземни, демони, мутанти и дори от собствените си граждани.
В сетинга са премесени Sci-fi и Fantasy, като в това се включват хора, роботи, демони, елфи и дори орки.
Емблематични фигури в играта са доблестните космически пехотинци (Space Marines), които представляват генно инженирани супер хора специално създадени за да защитават империята.
Истински "добри" е трудно да се намерят в тази игра. С която и от фракциите да се захванеш си от лошите. Просто понякога си от по-малко лошите или от по-лошите. Освен може би извънземните Тау, макар и те да имат малко по-тъмни петна в части от биографията си.

1.3. Фракциите

Тук няма да описвам всяка от 15те за сега фракции, само ще спомена, че най-общо всяка от тях е част от Империята, Извънземните или Демоните.
Империята са предимно хора и мутанти. Най-много фракции има от генно модифицираните космически пехотинци (Space Marines).
Извънземните са няколко вида - от доста по-напредналите технологично Елдари, през войнствените Орки, до инсектоиди като Тиранидите и роботи като Некроните.
Демоните са изчадия от друг свят, които се мъчат да проникнат в нашия, както и техните човешки поклоници.
Всяка от фракциите е доста различна като игрови стил и дори външен вид от другите (освен може би видовете Space Marines, които имат малко принципни разлики, но като цяло си приличат). Освен това, опциите вътре във всяка фракция са достатъчно много и разнообразни, така че дори когато двама играят с една и съща раса армиите им не изглеждат и не се играят еднакво.

1.4. Хобито

Освен играта и съревнованието присъства и хоби частта. Всичко, което си купиш от GW ще дойде несглобено и неоцветено. Ще трябва сам да се погрижиш армията ти да придобие вид, достоен за масата. За различни хора това има различни измерения. Някои искат моделите им да изглеждат страхотно дори погледнати под лупа, а други са съвсем задоволени от три основни цвята, с които да се различава, че това е кожа, това е броня, а това оръжие. Не са рядка гледка по масите и напълно неоцветени модели. Всичко зависи от това, на кой аспект от хобито искаш да наблегнеш. Има и хора, които изобщо не играят играта, а само колекционират и оцветяват моделите.
Едно моделче е около инч и половина високо (стандартът се води 28 милиметра), но има и множество други разновидности. Има големи чудовища, танкове, самолети, мотори, летящи твари и дори ездитни животни.
Различните пакети с модели са несглобени и неоцветени, което включва дори екипировката на отделните модели, която има значение в играта. Преди да сглобиш моделите трябва да решиш какво искаш да носят. И тъй като сглобяването се прави с лепило, рядко имаш възможност да сменяш вариантите. Използват се и магнити за машините и по-големите същества, за да могат да им се сменят опциите. В противен случай трябва да си купиш още един модел, ако искаш да смениш оръжието му.

2. Какво представлява една игра?

Преди играта трябва да се разберете на какъв лимит ще играете. Всяко моделче струва някакъв определен брой точки. Избирате колко е максималният брой точки, които ще използвате от армията си. Това е добре да се направи доста по-рано, защото рядко отнема много малко време. Едно базово човече струва от 4 до 20 точки, а средно големи игри се играят с 1500 точки.
След като сте се разбрали кой какво ще играе се нарежда терен по масата. Има различни правила за нареждане на терен и избиране кой от къде ще почне. Най-често се редувате да слагате парчетата.
Нареждат се армиите и играта започва като се редуват играчите. През хода си един играч може да мръдне моделите си, след това да стреля с тях и накрая да се приближи за ръкопашен бой. Това са основните три рунда от един ход.

2.1. Продължителност на една игра

Една игра отнема между 5 и 7 хода за всеки играч, като в зависимост колко са големи армиите и колко добре сте запознати с правилата на играта отнема различно време. Малки игри (500т) могат да свършат за 30-60 минути, а наистина големи (2000т+) да отнемат 4-5 часа. Средно статистическа игра (1500т) обикновено отнема около час и половина до два и половина.

2.2. Стандартна "армия"

Една стандартна армия е около 1500т. В армията се включват отбори от човечета. Т.е. не всяко човече е самостойно. Обикновено са в отбори по около 10, но може да са и по-малко или доста повече. Моделчетата от един отбор трябва да стоят сравнително близко едно до друго. Единствено определени командири и герои могат да влизат в отбори и да ги напускат.
Една армия съдържа поне един командир или командирски отряд и няколко отряда пехотинци. След това по усмотрение на играча се попълва свободното количество точки с елитни войници и машини, бързи такива както и големи танкове, чудовища и войни носещи най-тежките оръжия.

3. Как се започва?

За да навлезеш в играта е добре (а и по-лесно) да започнеш с доста по-малка армия - примерно 500т. и да намериш хора, които са по наясно, за да ти обяснят най-просто правилата. Доста по-добре е да изиграеш една игра докато друг ти обяснява и след това да започнеш да четеш правилата. Така доста от тях стават много по-ясни още на първото четене.

3.1. Какво да купя?

Има стартови пакети (Battle Force) за повечето армии. В тях има около 350-400т модели и липсва само командир за легитимна игра. Командирите са евтини, но струват доста като точки в играта, така че един Battle Force и един командир и можете да започнете да играете.
Има го и стартовия пакет за цялата игра. В него на цената на един Battle Force има модели колкото за два такива И командири, както и малка книжка с правила, зарове и дори темплейти. Минусите на стартовия пакет са, че съдържа само две точно определени армии - сегашния съдържа Space Marines и Chaos Space Marines, както и, че не можеш да си избереш как да екипираш моделите, които са вътре. Липсват опциите. Допълнително трябва да намериш на кого да продадеш допълнителните модели, но това рядко е проблем. Винаги има някой, който да купи невероятно евтините модели от стартера.

4. Какво се случва с хобито в България?

В България играчите сме в София и сме сравнително малко (за сега сериозните сме по-малко от 10), но малко по малко се увеличаваме. Повечето сме на възраст от 20 до 30 години.
Събираме се сравнително редовно - по около веднъж в седмица поне три седмици от месеца. Събираме се поне 5-6 човека най-често, но понякога сме повече. Обикновено в събота от към 11:00 до 17:00. За това време се играят около две или три игри от всеки от играчите, както и се отдаваме на разни обсъждания относно играта и на къде вървим. Изобщо е забавно в клуба.
Подкрепени сме от хубав форум - Черната Цитадела, където могат да се намерят привържаници и на Fantasy варианта на тази игра, както и на бордови игри като цяло.
От време на време организираме и турнири, които поне за сега нямат някаква награда, а са по-скоро символични.

4.1. Клубът и другите места за игра

От университета ПЖИ (Висше транспортно училище "Тодор Каблешков"), който се намира в ГеоМилев/Слатина, са ни дали цял етаж, който делим с влакови моделисти. Всъщност точно те са хората, които са ни поканили там. Мястото е огромно и просторно. Не е на невероятно комуникативно място, но има транспорт.
Има поне четири маси, на които може да се играе както и възможност да се наредят още. Терен има достатъчно, както и темплейти и рулетки
Обикновено се организираме, чрез съответните теми във форума за кога ще се ходи в клуба.
Освен в ПЖИ явно има и играчи, които играят в клуба Magic Worlds на Славейков, а някои имаме и маси вкъщи.

Статията написа: Михаил (Reepy) Цанков


ПП. Ако искате повече информация за играта и дори помощ за стартиране, съвети и тн. можете да намерите Михаил (Reepy) Цанков на email: jatvarq@gmail.com
skype: jatvarq
По всяко време има шанс да Ви отговори. Дори по средата на работен ден.

Малко снимки:











No comments:

Post a Comment