Sunday, December 2, 2012

Rattus


  1347 година. Страшна болест удря с всичка сила. Черната смърт достига Европа. Неселението през следващите 4 - 5 години, намалява наполовина...

 Действието в играта Rattus се развива точно през този кошмарен период, когато смъртта танцува своя мрачен танц, селата били опожарявани в опит да спрат заразата, никой не знаел дали ще се спаси от огнения ад.

 Играта е предназначена за 2 до 4 души, чиято цел е да спасят, колкото се може повече от хората, които контролира.
 Това не е чак толкова лесно, тъй като чумата идва неканена, пълчищата с плъхове дебнат навсякъде, а играчите си правят мръсни номера, за да могат да останат с най-много хора в края на играта.

Място на действието:


 Както споменах по-горе, действието се развива в Европа през 1347 година. Тя разделена на 12 държави, които са зоните за оцеляване на населението. Много е интересен замисъла на създателите за ограничението на регионите в зависимост от броя на играчите. За четирима например, се играе на цялата карта, но ако трима решат да изиграят играта, тогава за тях ще бъдат само светлите и лекотъмните полета, докато при двама души, ще се използват само светлите райони.



Персонажи:


В тази игра са сложили една от добрите механики в настолните игри - избор на персонаж. Те са шест на брой, като всеки един от тях си има своя специалност. Сами по себе си тези умения са силни, но когато се съберат един или повече характера под контрола на играча, то той може да се възползва от всички техни качества, което от една страна е добре, защото смесването на двама или трима личности на едно място дава шансове за силни комбинации, довеждащи до сигурна победа в играта, но от друга страна може да се претърпи по-голяма загуба от чумата.

Персонажите в играта са:


 - Крал - с негова помощ можеш да преместиш свой човек в замъка и така да имаш поне една точка в края на играта, понеже единственото място където чумата не може да достигне е замъка;


Рицаря - ето този герой прави играта доста груба на моменти. Чиста нападателна стратегия и винаги на 100 процента успяваемост, когато искаш да пречистиш дадена територия от хората на своите опоненти;
 - Търговеца - с негова помощ можеш да преместиш до три човека в съседна територия. По този начин можеш да си спасиш населението от предстояща атака;

- Монаха - този персонаж помага да придвижиш едно пулче на плъх в съседна територия;

- Селянина - по време на фазата, когато поставяш нови хора из Европа, чрез него поставяш един допълнителен човек;

- Вещицата - чрез нея можеш да погледнеш стойностите на два плъха, разположени в съседни зони и ако искаш можеш да ги размениш. Много полезно умение, ако искаш прецакването да бъде много мощно.







Плъхове и Чума:

В играта чумата е представена като черна пионка. Нейното присъствие в дадена държава съответства с намаляването на хората в нея. Това става само, когато има поне едно пулче на плъх.

Дизайн:


Изработката на играта приятно ме изненада. Малката кутийка почти никакви чупливи компоненти, както и приятно изобразената карта на Европа ме впечатлиха. Илюстрациите на персонажите няма да ви впечатлят. Хората са изобразени като малки квадратчета оцветени в четири различни цвята, които съответстват на броя на играчите. Плъховете пък са малки пулчета, които са оцветени от двете страни, като едната си е лика на гризача, но от другата вече са данните, какви опустошения ще има в района, където са поставени.
Играта е доста приятна и дава доста голям шанс за преиграване, тъй като самата продължителност за 4 души е около 45 минути.




Производител – Z-man Games http://www.zmangames.com
Играчи – от 2 до 4.
Времетраене – 40 - 50 минути.
Оценка за преиграваемост - 8
Оценка на играта – 9
Фигурки - 6
Илюстрации и дизайн – 6

1 comment:

  1. «Когда я как владелец малого бизнеса в сложной ситуации подавал заявку на ссуду для покупки своего здания, обычные банки сказали, что не могут мне помочь. Г-н Бенджамин, кредитный специалист, сел со мной, выслушал мою ситуацию и решил, что я стою рискуем. Вот и мы, 5 лет спустя, и я только что продлил свой кредит еще на 7 лет. Я не смог бы купить свое здание без помощи г-на Бенджамина, и буду им навсегда обязан им за то, что они дали мне шанс, когда никто другой не стал бы ".
    Я порекомендую вам связаться с кредитным специалистом г-ном Беном по приведенной ниже информации, если вам понадобится финансовая помощь. Г-н Бен Контактное лицо Whats-App: + 1-989-394-3740, а также электронная почта: 247officedept@gmail.com

    ReplyDelete