Friday, May 3, 2013

Mr. Jack


Нощта покрива мрачните улички с тъмния си воал. Джак безшумно се промъква из сенките... В епохата на газовите лампи най-добрите детективи са се събрали на едно място, за да му попречат да се възползва от мрака и да избяга. Примката е заложена и бавно се затяга около него... Но Джак е хитър. Той е един от следователите... Дали останалите ще успеят да разбулят тайната и ще го хванат?
Мистър Джак е една страхотна игра, в която не се набляга на шанса, а на мисъл и тактика. Тя е предназначена за двама души, като единият играч поема ролята на Джак Изкромвача, а другият - Инспектора.
Целта на детектива е за осем хода да разкрие самоличността на убиеца и да го залови. Победата на Джак пък се постига, когато успее да избяга през един от двата изхода или успешно прикрие кой персонаж е той.

Преди играта да започне играчът, който контролира Джак, изтегля на случаен принцип един от осемте персонажа. До края на играта той ще се пробва да запази самоличността му възможно най-дълго време и да избяга от лапите на Инспектора.

Механиката на играта е проста - всеки ход се изтеглят без да гледаме четирима от персонажите. Първият играч избира кой от тях ще използва, след което опонента му избира двама от останалите три героя, а останалият четвърти остава пак за първият играч. Правото на първи избор при нечетните ходове е Инспектора, а  при четните ходове е обратното - Джак избира пръв.

Интересното в тази игра е, че може играчите да имат различни цели, но пък всеки от тях може да вземе контрол върху персонажите. Така дори Инспектора може да движи Джак без да знае, че това е той.
Осемте героя в играта си имат своите уникални способности, които могат, както да помогнат на Инспектора да залови Джак, така и убиеца с тяхна помощ да си отвори път за бягство. Всеки ход има доста стратегическо мислене за това кой герой да се вземе и как да се използва най-добре. Аз дори имах игри, в който взимах даден герой за да попреча на опонента ми да го използва въпреки, че не ми вършеше никаква работа.

На самата карта, където движим фигурките, имаме много препятствия, като - шахти, лампи, сгради и барикади. От изброените най-важни са лампите, тъй като в края на всеки ход Джак трябва да каже дали е под светлина, или се крие в сенките. Така Инспекторът постепенно разбира кои са невинните. За улеснение на играчите, създателите са го направили да се обръщат пуловете на обратната страна, така е по-лесно да се следи играта. Убиеца, обаче ще се стреми да запази колкото се може повече персонажи да бъдат виновни, за да може да прикрие под коя роля се крие.

Уменията на персонажите са много добре подбрани за целите на играта. Всичките герои до един притежават доста силни способности, което ги прави доста ценни по всяко време на играта. Например Джереми Берт може да отваря и затваря шахти - Джак може да го използва за да отпуши някоя шахта, която е близо до изхода или пък да запуши шахта, за да попречи на останалите герои да се придвижват чрез тях. Инспектора може пък да го използва по обратния начин - да запуши някоя шахта близо до изхода и да отпуши шахта, чрез която персонажите да се придвижат по-бързо. И със всички герои и техните умения е така. Преместване на полицейски кордони, палене и гасене на лампи, осветяване с фенерче на скрити в мрака фигури...

Единственият основен проблем се оказа, че Инспекторът печели почти всички игри, тъй като самоличноста на Джак се разбира обикновено до пети ход и оттам нататък той трябва да бяга, а по петите са му останалите персонажи. За да се избегне това, препоръчвам да се пренебрегне едно от правилата в играта, в която, когато убиеца е в съседно поле до друг персонаж да не се отчита, че е видим. Повярвайте ми - това прави играта доста по-интересна.

Фигурките са под формата на дървени пулове. От двете им страни се лепят стикери с лицата на героите, което на мен много ми хареса. Картата, където се развива действието е много красива и шарена. Илюстрациите на персонажите в играта повече напомнят на комикс, отколкото някакво фанатично пресъздаване на героите от 19 век.

Времетраенето на играта е от 15 до 20 минути, което е напълно подходящо за такава игра. Аз дори имах една игра, която приключих точно за 1 минута, когато Инспекторът направи хитър номер и разбра кой съм още на първи ход.

В заключение ще кажа, че Мистър Джак е една наистина прекрасна игра, като дори мога да смело да заявя, че едва ли има друга подобна игра за двама души, която да ме е впечатлила толкова много.


Производител – Hurrican Games - http://hurricangames.com/games
Играчи – 2
Времетраене – 15-20 минути
Оценка за преиграваемост - 8
Оценка на играта – 8
Фигурки - 10
Илюстрации и дизайн – 10

No comments:

Post a Comment